İlaç takip sistemi fiilen çökmüştür

Kaynak : NTV
Haber Giriş : 18 Mayıs 2010 19:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul Eczacı Odası Başkanı Güngör, ilaç takip sisteminin hayali karekodlara dahi onay verdiğini belirtti, ''Sahte ilacı önlemek iddiası ile devreye sokulan sistem, mükerrer satışa onay veriyor'' dedi.

- İstanbul Eczacı Odası Başkanı Semih Güngör, ilaç takip sisteminin olmayan, hayali karekodlara dahi onay verdiğini belirterek, ''Böylece sahte ilacı önlemek iddiası ile devreye sokulan ilaç takip sistemi, mükerrer satışa onay verecek şekilde değiştirilmiştir'' dedi.

Güngör, 2 gün önce altyapı hazırlıkları tamamlanmadan uygulamaya konulan ilaç takip sisteminin, dün gün boyu çalışmadığını ve ülke genelinde ilaç hizmetinin durduğunu söyledi.

Akşam saatlerinde yapılan değişiklikle, her kayıt edilen ilaca bir kez kayıt onayı vermesi gereken sistemin, aynı ilacın farklı reçetelerde ve elden yapılan tüm satışlarında onay verir hale getirildiğini belirten Güngör, sisteme her türlü ilaç kayıt edilebildiğini, aynı ilacın defalarca sistem üzerinden satılabildiğini savundu. Güngör, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Sistem, olmayan, hayali karekodlara dahi onay vermektedir. Böylece sahte ilacı önlemek iddiası ile devreye sokulan ilaç takip sistemi, mükerrer satışa onay verecek şekilde değiştirilmiştir. Bu da sistemin fiilen çöktüğünü göstermektedir. İlaç takip sistemi uygulaması, bir kez daha hüsranla sonuçlanmıştır. İşlevsiz kalan sistemin uygulamasını derhal sonlandırmaya çağırıyoruz.''

MİLYARLARCA LİRA DEĞERİNDEKİ İLAÇTA BELİRSİZLİK

Danıştay 10. Dairesi'nin aldığı kararla, karekodsuz ilaçların 1 Haziran tarihinden itibaren geçersiz olması uygulamasının yürütmesini durdurduğunu söyleyen Güngör, ''Odamız tarafından Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü'nün 2010/12 sayılı genelgesinin 4. ve 6. maddelerinde yer alan 1 Haziran 2010 tarihlerinin iptali istemiyle açtığı davada, Danıştay 10. Dairesi yürütmeyi durdurma kararı verdi. Bu karara göre, karekodsuz ürünlerin 1 Ocak 2011 tarihine kadar eczanelerden hastaya verilmesine olanak tanınmış oldu'' dedi.

Bu kararla 24 bin eczanede bulunan milyonlarca lira değerindeki geleceği belirsiz karekodsuz ilacın sağlık hizmetine sunulmasının sağlanmış olduğunu öne süren Güngör, kararın Danıştay'ın web sayfasında yayınlandığını, ancak kendilerine henüz tebliğ edilmediğini bildirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber